
- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 9
- Duration: 1 week
Ο όρος φιλαναγνωσία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη θετική σχέση ανάμεσα στον αναγνώστη και στο γραπτό κείμενο αλλά και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στη διαμόρφωση αυτής.
Η εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του αναγνώστη με το λογοτεχνικό βιβλίο θα τον βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική σκέψη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο τρόπο και να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.
Η φιλαναγνωσία διευρύνει τη φαντασία και γίνεται ο τρόπος που αναζητά κανείς τις προσωπικές του αλήθειες. Μέσα από τη ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί και να βρει λύσεις στις προσωπικές του προκλήσεις. Έρχεται σε επαφή με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και γνωρίζει τις συνέπειες τους, χωρίς να τις υφίσταται και χωρίς να πληγώνεται.
Και βέβαια η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει την ικανότητα του αναγνώστη να προσηλώνεται σε ένα αντικείμενο και να οργανώνει τη σκέψη του γύρω από αυτό. Αυτή η δεξιότητα είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στις μέρες μας, όπου η αποσπασματική και με καταιγιστικούς ρυθμούς πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου, αναγκάζουν τη ματιά να μεταπηδά από τη μια πληροφορία στην άλλη.
Στο σημείο αυτό κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί η αξία του ηλεκτρονικού βιβλίου, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών αφού συνδυάζει σημαντικά στοιχεία της παραδοσιακής ανάγνωσης με τη σύγχρονη, που σχετίζεται με την πρόσβαση στην πληροφορία και την πλοήγηση σε πολυμεσικά περιβάλλοντα.
Στον χώρο του διαδικτύου εξάλλου υπάρχουν ιστολόγια που προωθούν ποικιλότροπα τον αναγνώστη στην αγάπη για το διάβασμα, ενεργοποιώντας διαδικτυακά αναγνωστικές ομάδες που επικοινωνούν ηλεκτρονικά και είτε συμβουλεύονται τις βιβλιοπροτάσεις είτε γίνονται μέλη των ηλεκτρονικών λεσχών ανάγνωσης.
Οι παράγοντες ενίσχυσης και προώθησης της φιλαναγνωσίας προέρχονται από την οικογένεια, το σχολείο, τις παρέες συνομηλίκων, τις βιβλιοθήκες. Και ας μην ξεχνάμε. Η ανάγνωση αποτελεί σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αξία του πολιτισμού, αγαθό πρωταρχικό για την ποιότητα ζωής.
-
Εισαγωγή
-
Παράγοντες που ενισχύουν τη φιλαναγνωσία
-
Η προσφορά και τα οφέλη του βιβλίου
-
Κίνδυνοι που απειλούν τη φιλαναγνωσία
-
Τρόποι ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας
-
Ρόλος του εκπαιδευτικού για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
-
Σχέση βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα
-
Κριτήρια Αξιολόγησης