- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Ενότητες: 9
- Quizzes: 7
- Μαθητές: 194
Παιδεία και Εκπαίδευση δεν αποτελούν ταυτόσημες έννοιες. Είναι και οι δύο απαραίτητες για την απόκτηση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη σύγχρονη κοινωνία. Παρέχουν στα παιδιά και τους νέους τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχή συμμετοχή τους στην κοινωνία. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της γλωσσικής και γραπτής επικοινωνίας, την ανάπτυξη των βασικών μαθηματικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ανάλυσης. Επιπλέον, η παιδεία συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά τους να αναπτύσσουν τις δικές τους ικανότητες και ταλέντα.
Εκτός από την ατομική ανάπτυξη, η παιδεία συμβάλλει και στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Με την ανάπτυξη της παιδείας, η κοινωνία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια εργατική δύναμη με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και καταρτισμού, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Επίσης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας. Η εκπαίδευση των πολιτών στις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνεργασίας είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της ανάπτυξης της κοινωνίας.
Συνολικά, παιδεία και εκπαίδευση αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και καθολικές αξίες για την κοινωνία. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής παιδείας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας της κοινωνίας στο σύνολό της. Άλωστε, και οι δύο έννοιες αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας.
Παιδεία και Εκπαίδευση
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 6 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 3 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως την αξία της παιδείας στη ζωή τους.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πως αυτά θα ξεπεραστούν και πως οραματίζονται το σχολείο του μέλλοντος και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Ιουλίου-Αυγούστου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/hgdzbN6vsRs?si=shUBFvVE1gxtj64N
Άκουστε το ηχο-μάθημα στο κανάλι μας στο Spotify:
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμοί
-
Αξία της παιδείας
-
Προβλήματα της σύγχρονης εκπαίδευσης
-
Ρόλος του σχολείου
-
Προτάσεις για το σχολείο του μέλλοντος
-
Αξία της τηλεκπαίδευσης
-
Προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν στην τηλεκπαίδευση
-
Κριτήρια Αξιολόγησης