
- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 9
Η πολιτικοποίηση αναφέρεται στη ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, δηλαδή με την πολιτική ζωή της χώρας και τα τρέχοντα θέματα της κοινωνίας. Συνδέεται στενά με τη διαδικασία της δημοκρατίας, καθώς η εμπλοκή των ατόμων στην πολιτική συζήτηση και στη λήψη αποφάσεων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της δημοκρατικής διαδικασίας. Ωστόσο, η πολιτικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και διχασμούς στην κοινωνία, ιδιαίτερα όταν οι πολιτικές απόψεις είναι διαφορετικές ή όταν οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική σημασία ενός θέματος για το δικό τους συμφέρον.
Η πολιτικοποίηση μπορεί να συμβεί σε διάφορα επίπεδα, όπως σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η πολιτικοποίηση αποτελεί αντανάκλαση της επίδρασης πολιτικών δυνάμεων στην κοινωνία και την ανάδυση πολιτικών συνειδητοτήτων.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πολιτικοποίηση είναι πολλοί και ποικίλοι, και περιλαμβάνουν την ιστορική, κοινωνική και πολιτισμική καταγωγή των ατόμων, τα οικονομικά τους συμφέροντα, τις πολιτικές δυνάμεις που ασκούν επιρροή στο περιβάλλον τους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είναι εμφανές και από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές τα τελευταία χρόνια πως έχει παγιωθεί στην νοοτροπία του νεοέλληνα αυτή η συνειδητή απαξίωση των πολιτικών θεσμών, που δεν ευνοεί την αντιμετώπισή τους, αλλά ενισχύει τη διαφθορά τους.
-
Εισαγωγή
-
Ορισμός
-
Αξία της πολιτικοποίησης
-
Λόγοι της απολιτικοποίησης
-
Συνέπειες της απολιτικοποίησης
-
Τρόποι αντιμετώπισης της αποχής από τα κοινά
-
Ανακεφαλαίωση
-
Κριτήρια Αξιολόγησης