Μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να επηρεάσει τον τρόπο που γράφουμε;

Μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να επηρεάσει τον τρόπο που γράφουμε

H ανάγνωση βιβλίων συμβάλλει στη διεύρυνση του λεξιλογίου μας! 


Μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να επηρεάσει τον τρόπο που γράφουμε

Από την ψυχαγωγία και την κοινωνικότητα, έως και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, η ανάγνωση βιβλίων είναι ένα “δώρο” που μας έχει δοθεί απλόχερα και χρειάζεται να το αξιοποιήσουμε. Οι λόγοι είναι πολλοί, όμως, σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε περισσότερο στο πως η ανάγνωση βιβλίων μπορεί εύκολα να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του λεξιλογίου μας.

Καταρχάς, ας απαντήσουμε στο προφανές: ναι, εννοείται ότι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που γράφουμε και εκφραζόμαστε. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους.

Αν, για παράδειγμα, διαβάζεις ένα βιβλίο και διακρίνεις κάποιες άγνωστες λέξεις – τις οποίες δεν καταλαβαίνεις και πρέπει να ψάξεις τη σημασία τους – τότε θα μπεις στη διαδικασία να τις αναζητήσεις. Κάνοντας, λοιπόν, αυτό τον “κόπο” και δίνοντας προσοχή στην εύρεση της σημασίας τους, το πιθανότερο είναι ότι το μυαλό σου μόλις τις ξανασυναντήσει θα τις θυμάται. Και την επόμενη φορά θα τις κάνεις δικές σου, ενσωματώνοντας τις στο δικό σου τρόπο γραφής.

books 1204029 1280

Παράλληλα, η ανάγνωση βιβλίων, δεν σε βοηθά μόνο στο να ανακαλύψεις νέες λέξεις αλλά και να ξανασυναντήσεις εκείνες τις γνώριμες στο μάτι, που αν και τις ξέρεις, “ξεχνάς” να τις χρησιμοποιήσεις. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, σου δίνεται η ευκαιρία να τις συμπεριλάβεις και στον δικό σου τρόπο έκφρασης.

Ακόμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο γραπτός λόγος είναι αρκετά πιο… εκλεπτυσμένος από τον προφορικό. Σε μια προφορική συζήτηση, ο τρόπος που θα μιλήσεις είναι πιο απλός και δεν θα ακολουθείται από υπερβολική σκέψη. Αντίθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραπτός λόγος συνδέεται περισσότερο με την ευγλωττία. Οπότε, διαβάζοντας όλο και περισσότερο, εμπλουτίζεις το λεξιλόγιό σου με νέες και ιδιαίτερες λέξεις και εκφράσεις.

Στην περίπτωση που αισθάνεσαι ότι το λεξιλόγιό σου είναι φτωχό και όχι χρειάζεσαι μία… αναβάθμιση, μπορείς να βάλεις ως στόχο σου την ανάγνωση κάποιων κλασικών βιβλίων που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις άνεση και ευφράδεια λόγου!

Ρίξε μια ματιά στο άρθρο μας για τα 5 κλασικά αριστουργήματα και κάνε την αρχή!

error: Content is protected !!
X