Ο πραγματικός λόγος που η Νεοελληνική Γλώσσα είναι υποχρεωτική για κάθε κατεύθυνση!

Ο λόγος που η Νεοελληνική Γλώσσα είναι υποχρεωτική

Τα πλεονεκτήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας “ξεπερνούν” τις τάξεις του Λυκείου.


Ο λόγος που η Νεοελληνική Γλώσσα είναι υποχρεωτική

Όποια κατεύθυνση κι αν επιλέξεις στο Λύκειο, δεν έχει σημασία, γιατί πολύ απλά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας… δεν το «γλιτώνεις». Είτε έχεις κλίση στα θεωρητικά και το βλέπεις καλοπροαίρετα και «παιχνιδάκι», είτε είσαι των θετικών επιστημών και δεν την εκτιμάς πολύ, ένα είναι το μόνο σίγουρο: θα χρειαστεί να προετοιμαστείς και μάλιστα πολύ καλά.

Είναι το μάθημα που μας κυνηγάει από την Α’ Δημοτικού, σαν να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε μαζί. Και σε «μπόι» και σε χαρακτήρα. Ένα μάθημα που αν και πιστεύουμε ότι το αποχωριζόμαστε – μαζί με την κόλλα που παραδίδουμε στις Πανελλήνιες – στην πραγματικότητα δεν φεύγει ποτέ από κοντά μας. Γιατί πολύ απλά αφορά τη γλώσσα μας.

Οι βάσεις στη Γλώσσα είναι καλό να χτίζονται ήδη από τις πρώτες τάξεις, γιατί εκεί διδάσκονται όλα όσα θα χρειαστείς μετέπειτα: ορθογραφία, ανάγνωση, συντακτικό, γραμματική. Για να νιώθεις περήφανος-η όταν θα ξέρεις πως να γράψεις μια δύσκολη λέξη, να χαίρεσαι για το πόσο καθαρά διαβάζεις, αλλά και για το πόσο όμορφα μπορείς να εκφραστείς γραπτώς και προφορικώς. Ας δούμε, όμως, μερικούς λόγους για τους οποίους το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι υποχρεωτικό – όχι μόνο για τις τρεις κατευθύνσεις του Λυκείου – αλλά για όλες τις τάξεις του σχολείου.

Κατανόηση της Ελληνικής Γλώσσας

Η εκμάθηση και η κατανόηση της γλώσσας μας, είναι δύο από τους πρωταρχικούς λόγους που πάμε σχολείο. Μέσα από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, μας δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε τη γλώσσα μας, να μάθουμε νέες λέξεις και μακροπρόθεσμα να μπορούμε να εκφραστούμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο, γραπτά και προφορικά.

Διεύρυνση του λεξιλογίου

Αν κρατούσαμε ένα ημερολόγιο καταγραφής των λέξεων που μαθαίνουμε σε κάθε τάξη του σχολείου, θα μέναμε έκπληκτοι από τον αριθμό που θα αντικρίζαμε στο τέλος. Με πολύ κόπο και πολύ χρόνο, μέσα από την Νεοελληνική Γλώσσα, διευρύνουμε το λεξιλόγιό μας, μαθαίνουμε νέες εκφράσεις και λέξεις και σταδιακά τις προσαρμόζουμε στον δικό μας τρόπο έκφρασης.

Εξάσκηση στον τρόπο γραφής & ανάγνωσης

Είναι αρκετά σημαντικό ότι μέσα από αυτό το μάθημα που μας ακολουθεί σε όλες τις τάξεις του σχολείου εξελίσσουμε τον τρόπο που γράφουμε και διαβάζουμε. Ξεκινώντας τα πρώτα μας βήματα κομπιάζοντας και μετρώντας τις συλλαβές για να μην μπερδευόμαστε, τελικά μαθαίνουμε να διαβάζουμε καθαρά και με τον ρυθμό που απαιτεί η κάθε περίσταση. Παράλληλα, από εκεί που ξεκινούσαμε από μικρές προτάσεις για να γράψουμε, λίγα χρόνια μετά γράφουμε ολόκληρες παραγράφους και γεμίζουμε σελίδες, αναλύοντας κοινωνικά θέματα και προβληματισμούς.

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αποτελεί τρανό παράδειγμα του πόσο μπορούμε να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλοί σε κάτι, αν του αφιερώσουμε το χρόνο και την αφοσίωση που χρειάζεται. Όσο κι αν μας «ταλαιπωρεί», είναι ένα μάθημα που μακροπρόθεσμα – σε συζητήσεις, στον επαγγελματικό σου τομέα – θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η!

Αρκεί να του δώσεις την ευκαιρία να στο αποδείξει!

 

error: Content is protected !!
X