Γιατί οι άνθρωποι δε διαβάζουν πια βιβλία;

Γιατί οι άνθρωποι δεν διαβάζουν πια βιβλία;

Οι λόγοι που οι άνθρωποι δεν διαβάζουν πια βιβλία!


“Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται”, είπε κάποτε ο Κικερώνας, αλλά τα λόγια του μπορεί να μη φαντάζουν τόσο επίκαιρα, δεδομένου ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν διαβάζουν πια βιβλία. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την τεχνολογία και την “εμμονή” στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά ως πρόβλημα είναι βαθύτερα ριζωμένο.

  • Οικογένεια 

Για να γίνει κάποιος βιβλιόφιλος, θα πρέπει να αγαπά την ανάγνωση από παιδί. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι το οποίο θα ξεκινήσει και θα ενισχύσει η ίδια η οικογένεια του παιδιού με διάφορους τρόπους. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα “παραμύθια” και τα λογοτεχνικά βιβλία που διάβαζαν κάποτε οι γονείς στα παιδιά τους, έχουν αντικατασταθεί με smartphones και tablets.

family reading sofa

Aυτά μπορεί να απασχολούν τα παιδιά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως η αξία του βιβλίου είναι ανεκτίμητη και από την στιγμή που το παιδί θα την γνωρίσει δε θα θελήσει να την αποχωριστεί.

  • Τεχνολογία & Social Media 

Ένας ακόμα μεγάλος εχθρός του βιβλίου και της λογοτεχνίας είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Πρώτη ήταν η τηλεόραση που εκτόπισε το βιβλίο, ενώ στη συνέχεια σειρά είχαν οι υπολογιστές, τα κινητά, τα tablets και άλλες παραπλήσιες συσκευές.

close up friends checking their phones

Τα νέα τεχνολογικά προϊόντα σε συνδυασμό με τους αγχώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας εντείνουν την απομάκρυνση από το βιβλίο. Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν απαιτούν τη σκέψη που χρειάζεται η ανάγνωση ενός βιβλίου και γι’ αυτό προτιμώνται από την πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων.

happy family mother daughter reading book bed

  • Για οικονομικούς λόγους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως ο κύριος λόγος που δεν διαβάζουν βιβλία, είναι οικονομικός. Κάποιοι θεωρούν τα βιβλία ένα “ακριβό σπορ” και προτιμούν να μην ξοδεύουν τα λεφτά τους σε αυτά. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει απλά μια δικαιολογία του σύγχρονου ανθρώπου, μιας και πλέον υπάρχουν επιλογές αρκετά οικονομικών βιβλίων στα βιβλιοπωλεία.

books 1204029 1280

Είναι σημαντικό, όμως, να αναφερθεί πως το κόστος ενός βιβλίου είναι αρκετά ασήμαντο, αν το συγκρίνουμε με το “κόστος” που θα πληρώνει κάποιος καθημερινά, εξαιτίας της έλλειψης πνευματικής του καλλιέργειας. 

Δες περισσότερα σχετικά θέματα και στο κανάλι μας στο YouTube: 

ekthesi.ekfrasi

error: Content is protected !!
X