Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων!

ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων

5 βασικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν…


ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να προβληματίσουν τους μαθητές Λυκείου, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, είναι η ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές δυσκολεύονται να ξεκινήσουν την ανάλυση ή που παραλείπουν κάποια σημαντικά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις τους να είναι ελλιπείς ή ακόμα και άστοχες σε σχέση με τα ζητούμενα της εκφώνησης. 

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τους 5 βασικούς τρόπους που πρέπει να ακολουθήσεις για την σωστή ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων.  

Πώς γράφω σωστά μια περίληψη;

  • Καλή ανάγνωση

Το πρώτο βήμα είναι να διαβάσεις πολύ καλά το κείμενο και την εκφώνηση της άσκησης, ώστε να καταλάβεις τι σου ζητείται. Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να έχεις άγχος και να βιάζεσαι να το διαβάσεις, γιατί πολύ απλά δεν θα καταλάβεις ούτε το θέμα, ούτε τα ζητούμενα της ερώτησης. Αφού ολοκληρώσεις την ανάγνωση, σειρά έχει να κατανοήσεις το κεντρικό θέμα. 

  • Λέξεις-κλειδιά

Αν κάτι θα σε βοηθήσει πολύ, όχι μόνο στην κατανόηση του κειμένου, αλλά και στις ασκήσεις για την ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων, αυτό είναι ο εντοπισμός των λέξεων-κλειδιών, που θα σου φανούν χρήσιμες στη συνέχεια. Μπορείς να τις υπογραμμίσεις μέσα στο κείμενο, ή αν σε βοηθάει καλύτερα, ακόμα και να τις σημειώσεις στην πρόχειρη κόλλα. 

Ο λόγος που η Νεοελληνική Γλώσσα είναι υποχρεωτική

  • Ενότητες & Πλαγιότιτλοι 

Αφού θα έχεις κατανοήσει πλήρως το θέμα και θα έχεις υπογραμμίσει/ σημειώσει κάποιες λέξεις – κλειδιά, τώρα μπορείς να χωρίσεις το κείμενο σε ενότητες και φυσικά να γράψεις κάποιους ενδεικτικούς πλαγιότιτλους για την κάθε παράγραφο ξεχωριστά. 

  • Κύρια στοιχεία

Στη συνέχεια, θα πρέπει να σημειώσεις τα κυριότερα στοιχεία του λογοτεχνικού κειμένου, δηλαδή τα πρόσωπα που παρουσιάζονται σε αυτό, τα συναισθήματα των πράξεων, όπως και ο τόπος ή ο χρόνος που εκτυλίσσονται τα γεγονότα, αν αναφέρονται. Η συγκεκριμένη μέθοδος θα σε βοηθήσει αρκετά στην ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων. 

Συμβουλές για τελικές επαναλήψεις

  • Κειμενικοί δείκτες

Τελευταίο βήμα αλλά εξίσου σημαντικό για την ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων, είναι να αναζητήσεις και να εντοπίσεις τους κειμενικούς δείκτες, σχετικά πάντα με το θέμα του κειμένου. Κειμενικοί δείκτες θεωρούνται, φυσικά, τα σχήματα λόγου, οι αφηγηματικοί τρόποι, τα ρηματικά πρόσωπα, οι εικόνες, όπως και η μικροπερίοδος ή η μακροπερίοδος. 

Δείτε περισσότερα σχετικά videos στο κανάλι μας στο YouTube:

@ekthesi.ekfrasi

error: Content is protected !!
X