Πώς να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με 6 τρόπους!

να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με 6 τρόπους

Το να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου θα σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου.


Το να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με 6 τρόπους, θα αποτελέσει μια σημαντική και πολύτιμη δεξιότητα, που μπορεί να σε βοηθήσει στην κοινωνική, την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Ένα ισχυρό λεξιλόγιο, θα σε βοηθήσει να εκφραστείς αποτελεσματικά, να μεταδώσεις περίπλοκες έννοιες στους γύρω σου αλλά και να γράφεις με ελκυστικό τρόπο.  

Αν πολλές φορές αισθάνεσαι πως θέλεις να εκφράσεις ή να εξηγήσεις κάτι, αλλά δεν έχεις τις κατάλληλες λέξεις, τότε αυτοί οι δημιουργικοί τρόποι που θα σου παρουσιάσουμε θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις το λεξιλόγιό σου και να βελτιωθείς στον προφορικό λόγο, εύκολα και δημιουργικά.  

  • Διάβασμα 

Η ανάγνωση βιβλίων και γενικότερα το διάβασμα, είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις το λεξιλόγιό σου, στον γραπτό και στον προφορικό λόγο. Διάβαζε όσο περισσότερο μπορείς και φρόντισε να συμπεριλάβεις στη λίστα σου, διάφορα είδη βιβλίων, όπως και ακαδημαϊκά άρθρα, εφημερίδες και περιοδικά. Σιγά σιγά, θα δεις ότι θα βελτιώνεσαι και θα χρησιμοποιείς σωστά τις λέξεις που μαθαίνεις.   

να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με δημιουργικούς τρόπους

  • Χρήση λεξικού 

Ένας αποδοτικός τρόπος για να καταλαβαίνεις τη σωστή σημασία των λέξεων, αλλά και να μπορείς να τις θυμάσαι, είναι να αφιερώνεις χρόνο για να τις εξερευνήσεις. Πώς θα το κάνεις αυτό; Ψάχνοντας αυτές που θέλεις στο λεξικό. Κάθε φορά που βλέπεις μία λέξη άγνωστη, αναζήτησέ την για να κατανοήσεις καλύτερα τη χρήση της. Ακόμα, μπορείς να βρεις συνώνυμα και αντώνυμα, τα οποία μπορούν να προσθέσουν ποικιλία στον τρόπο που γράφεις.

colleagues standing office talking with each other 171337 6840   

  • Μάθε την ετυμολογία των λέξεων 

Το να ψάξεις την ετυμολογία και τις ρίζες των λέξεων, μπορεί να σε βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσεις έννοιες άγνωστων λέξεων που συναντάς συχνά. Δεν είναι λίγες οι λέξεις στην ελληνική γλώσσα που μοιράζονται κοινές ρίζες ή επιθέματα που μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για τη σημασία τους.  

Αν γνωρίζεις κάποια (ή κάποιες) ξένη γλώσσα, είναι αρκετά ενδιαφέρον και αποδοτικό να τη συσχετίζεις με την αντίστοιχη ελληνική λέξη. Το μυαλό σου μπορεί να κάνει άπειρους συνδυασμούς!  

  • Μία λέξη την ημέρα την άγνοια κάνει πέρα! 

Αν δεν έχεις πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα σου για να τον αφιερώσεις στην ανάγνωση βιβλίων, μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι με τον εαυτό σου και να τον προκαλέσεις να μαθαίνει μία λέξη την ημέρα. Να μαθαίνεις τη σημασία μιας νέας λέξης, να βρίσκεις την ετυμολογία και ίσως 1-2 συνώνυμα ή αντώνυμά της. Έπειτα, θα δεις ότι θα προσαρμόσεις τη νέα σου λέξη στον τρόπο που εκφράζεσαι καθημερινά.  

young woman laughing cafe 171337 18490

  • Εξάσκηση στο γραπτό λόγο 

Πολλοί άνθρωποι για να μάθουν κάτι συγκεκριμένο, προτιμούν να το γράφουν αφού το διαβάσουν. Είναι ένας τρόπος να το αφομοιώσουν καλύτερα και να το κατανοήσουν. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με λέξεις ή προτάσεις. Όσο περισσότερο γράφεις, τόσο περισσότερο θα μαθαίνεις.  

  • Εκπαιδευτικά παιχνίδια στο διαδίκτυο 

Στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο κινητό σου τηλέφωνο θα βρεις πολλές εφαρμογές με γλωσσικά παιχνίδια. Έτσι μπορείς να μαθαίνεις νέες λέξεις, αλλά και να «ακονίζεις» τη σκέψη σου αναζητώντας συνδυασμούς. Κάθε φορά που βλέπεις μια νέα λέξη, προσπάθησε να την εντάσσεις σε μια πρόταση για να επεξηγείς το νόημά της.  

 Δες το σχετικό θέμα που αφορά την Λεξιπενία, στο κανάλι μας στο YouTube: 

Θέμα Έκθεσης – Λεξιπενία

error: Content is protected !!
X