3 σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι στην Έκθεση!

3 σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι την Έκθεση!

σημαντικά πράγματα Έκθεση

Αν έχεις αυτές τις υπενθυμίσεις στο μυαλό σου, δε θα φοβάσαι τίποτα!


Όπως θα έχεις καταλάβει ήδη και μόνος-η σου, το μάθημα της Έκθεσης, δεν αφορά τόσο την αποστήθιση και την παπαγαλία. Είναι ένα μάθημα που απαιτεί κριτική σκέψη, εξάσκηση, επιχειρηματολογία και ιδέες. Αν το έχεις στο μυαλό σου ότι είναι όμοιο με άλλα θεωρητικά μαθήματα, τότε ίσως πρέπει να αλλάξεις τη σκέψη σου. Για να γράψεις καλά στην Έκθεση, αλλά και να την καταλάβεις, χρειάζεσαι 3 βασικά πράγματα που θα πρέπει να τα θυμάσαι πάντα, είτε πριν το διαγώνισμα αλλά και στο διάβασμά σου. Ας δούμε ποια είναι αυτά αναλυτικά: 

Κριτική Σκέψη 

Η έκθεση δεν μπορεί να συνδυαστεί με την αποστήθιση σε καμία περίπτωση. Η κριτική σκέψη είναι απαραίτητο εργαλείο για το μαθητή, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει κατάλληλα τις πληροφορίες που του δίνονται από τα κείμενα, να προσαρμοστεί στο επικοινωνιακό πλαίσιο και να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι σημαντικό να διαβάζεις καλά το κείμενό σου και έπειτα να σκέφτεσαι, χωρίς βιαστικές κινήσεις. 

Εξάσκηση

Το μυστικό για τη βελτίωση και την εξέλιξή σου στο μάθημα της Έκθεσης, είναι η εξάσκηση. Να λύνεις συχνά ασκήσεις, να γράφεις περιλήψεις και φυσικά να εξασκείσαι και στην παραγωγή λόγου. Είναι σημαντικό να γράφεις εκθέσεις πάνω σε διάφορα θέματα, αλλά και να προσπαθείς να εξελιχθείς με βάση τα λάθη σου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το κομμάτι της περίληψης, αλλά και για τις ασκήσεις της θεωρίας. 

Συζήτηση 

Για να εξασκήσεις την επιχειρηματολογία σου και να αποκτήσεις περισσότερα ερεθίσματα και ιδέες, είναι σημαντικό να παίρνεις μέρος σε συζητήσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη συζήτηση μέσα στο μάθημα, αυτή η ασχολία θα σε βοηθήσει να σκεφτείς νέες ιδέες και να δεις μια καινούργια οπτική σχετικά με ένα ζήτημα. Η συζήτηση, μάλιστα, μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική, όταν πραγματοποιείται με αφορμή ένα άρθρο, μια είδηση, ή ένα κείμενο που διαβάσαμε. 

 

error: Content is protected !!
X