3+1 τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στο μάθημα της Έκθεσης!

3+1 τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στο μάθημα της Έκθεσης!

Με αυτές τις τακτικές δεν θα αφήσεις κενά και θα “αποχωριστείς” το άγχος…


3+1 τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στο μάθημα της Έκθεσης!

Μία από τις καλύτερες μεθόδους για να πετύχεις στις Πανελλαδικές – και γενικότερα σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας – είναι το να μην αφήνεις “κενά” στην ύλη των μαθημάτων. Είτε μιλάμε για κενά προηγούμενων σχολικών χρόνων, είτε αναφερόμαστε σε κενά της τωρινής ύλης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να τα καλύψεις.  

Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε περισσότερο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, μιας και πρόκειται για το μάθημα «κοινό παρονομαστή» όλων των κατευθύνσεων που καλείται να εξεταστεί ένας/μία μαθητής/τρια Λυκείου.

Ας δούμε τις 3+1 τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στο μάθημα της Έκθεσης. Με αυτές τις τακτικές, όχι μόνο να καλύψεις τα κενά που έχεις στην Έκθεση, αλλά και να αισθανθείς πιο σίγουρος-η για τον εαυτό σου, αποβάλλοντας το άγχος.  

1152 ekthesi lykeio

  •  Επανάληψη  

Αν σου έδιναν 1 ευρώ για όσες φορές ακούς αυτή τη λέξη κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων, σίγουρα θα ήσουν πλούσιος! Αυτή είναι, όμως, η αλήθεια. Η επανάληψη λοιπόν είναι όντως «μήτηρ πάσης μαθήσεως», μιας και σε βοηθάει να απομνημονεύσεις καλύτερα την ύλη, αλλά και να την εμπεδώσεις σε καλύτερο βαθμό και να μην αφήσεις ποτέ κενά.

Πολλές φορές, μέσα από την δέκατη πέμπτη επανάληψη, μπορεί να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο που πριν δεν είχες παρατηρήσει ή δεν είχες κατανοήσει. Στην περίπτωση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, μπορείς να ξεκινάς πρώτα από την Θεωρία και της Ασκήσεις και έπειτα να περνάς στην ανάγνωση και κατανόηση των Θεμάτων για την Παραγωγή Λόγου.  

3+1 τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στο μάθημα της Έκθεσης!

  •  Βρες τα “τρωτά” σημεία 

 Όλοι έχουμε τα “τρωτά” μας σημεία, σε όλα τα μαθήματα. Από τη στιγμή που θα ανακαλύψεις ποια είναι εκείνα που σε δυσκολεύουν, θα μπορέσεις να τα κατανοήσεις και να δουλέψεις πάνω σε αυτά.

Αν, για παράδειγμα, σε δυσκολεύουν οι ασκήσεις στην Έκθεση, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εξασκηθείς πάνω σε αυτές μέχρι να νιώσεις σίγουρος-η πως ό,τι και να σου τύχει, θα μπορέσεις να το γράψεις.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γράφεις αρκετά διαγωνίσματα – όχι τόσο για τους βαθμούς – αλλά περισσότερο για να βλέπεις τις ελλείψεις σου και να μην αφήσεις ποτέ κενά. 

 Στο ekthesi-ekfrasi.gr, σου δίνουμε την επιλογή, για οποιοδήποτε πακέτο και να επιλέξεις, μετά την παρακολούθηση κάποιου Θέματος της Έκθεσης, ή Θεωρίας και Ασκήσεων, να επαληθεύσεις αυτά που έμαθες μέσα από 220 διαγωνίσματα και 600 ασκήσεις αξιολόγησης. 

computer 5130405 1280

  •  Απορίες/ Προβληματισμοί 

 Κάτι που μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Πανελληνίων, είναι πως αν αισθανόμαστε σίγουροι για όλα και δεν έχουμε απορίες και προβληματισμούς – σε οποιοδήποτε μάθημα – τότε… κάτι πάει λάθος!

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ανακαλύψουμε εκείνα τα σημεία που μας δυσκολεύουν ή δεν καταλαβαίνουμε και να εκφράσουμε τις απορίες μας στους καθηγητές. Είναι ένα Θέμα της Παραγωγής Λόγου, κάτι στην Θεωρία ή στις Ασκήσεις; Δεν έχει σημασία.

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, είναι πως καμία ερώτηση δεν θεωρείται “χαζή” και πως εκτός από εσένα, υπάρχουν πολλοί ακόμα που πιθανόν να έχουν τις ίδιες απορίες και προβληματισμούς. Κάθε φορά που θα αισθάνεσαι αβεβαιότητα για ένα θέμα, ρώτα τον καθηγητή σου και θα δεις ότι σιγά-σιγά όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα και κατανοητά.  

3+1 τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στο μάθημα της Έκθεσης!

  •  Πρόγραμμα  

 Ακόμα ένα από τα πράγματα που θα ακούς συνεχώς, από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας σου, θα είναι η φράση “βάλε πρόγραμμα”. Άλλη μια συνθήκη, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά, σύμφωνα πάντα με τα δικά σου κριτήρια αλλά και τις τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά. Οι Πανελλαδικές  αποτελούν μία καλή αφορμή για να μάθεις να οργανώνεις το πρόγραμμά και το διάβασμά σου, μένοντας συνεπής.  

planner calendar schedule date concept 53876 124897

 Μακροπρόθεσμα, θα δεις ότι το να έχεις ένα πρόγραμμα και να είσαι οργανωτικός με τις υποχρεώσεις σου, θα σε βοηθά πολύ στην καθημερινότητά σου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα έχεις περιθώριο για κάποιες… ατασθαλίες, όπως το να βγεις μια μέρα για να ξεσκάσεις από το διάβασμα, ή να διαβάσεις λίγο πιο αργά το βράδυ, ή λιγότερο από όσο πρέπει.

Το σημαντικό είναι να έχεις ένα μέτρο και να αξιοποιείς σωστά το διαθέσιμο χρόνο σου και να ακολουθήσεις τις παραπάνω τακτικές για να μην αφήσεις ποτέ κενά στα μαθήματα!

Βρες μας και στο κανάλι μας στο YouTube για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας!

ekthesi.ekfrasi

error: Content is protected !!
X