Με ποιους τρόπους η τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο που εκφραζόμαστε;
Social Media, νέος τρόπος έκφρασης. Ένα αξιοσημείωτο και συχνό πρόβλημα στην Ελλάδα, που παρατηρείται περισσότερο στο νεανικό κοινό, είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά.
Μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων να έφεραν στο προσκήνιο νέες δυνατότητες και περισσότερη αμεσότητα στην πλέον “διαδικτυακή” καθημερινότητά μας, όμως, έχουν προκαλέσει και αρνητικές συνέπειες.
Μία από αυτές, περιλαμβάνει την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο να εκφραστούν με σύνθετες λέξεις και προτάσεις στην καθημερινότητά τους.
Πολλοί είναι εκείνοι που επικοινωνούν μεταξύ τους με συγκεκριμένες εκφράσεις, στις οποίες συνήθως κυριαρχούν οι συντομεύσεις, οι βωμολοχίες και η συγχώνευση ξένων διαδεδομένων λέξεων. Δεν είναι λίγες οι φορές, που παρατηρούμε ανθρώπους να μιλάνε και μέσα σε μια συζήτηση ολόκληρων λεπτών, μπορεί να πουν έως και… 10-20 λέξεις! Social Media νέος τρόπος έκφρασης!
Πού οφείλεται, όμως, αυτό το φαινόμενο και με ποιους τρόπους η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που εκφραζόμαστε;
- Greeklish / Slang
Μπορεί να φαντάζει κάπως… “παλιά” συνήθεια αυτή τη στιγμή, όμως τα greeklish, δηλαδή η χρησιμοποίηση λατινικών χαρακτήρων στη γραπτή απόδοση της ελληνικής γλώσσας, ήταν για πολύ καιρό ενεργά στις ζωές μας.
Ήταν εκείνη η γλώσσα, με την οποία μπορούσες να συνεννοηθείς με τους φίλους σου, χωρίς να χρειαστεί να γράψεις πολλές λέξεις και προτάσεις, ενώ ταυτόχρονα ένιωθες ότι υπάρχει ένας δικός σας κώδικας επικοινωνίας. Social media, νέος τρόπος έκφρασης!
Φυσικά, τα greeklish δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένα, αφού τα ηνία έχει πάρει η slang. Ως slang λέμε τη γλώσσα των νέων, που περιλαμβάνει ξένες και ελληνικές λέξεις και διαδίδεται προφορικά ή γραπτά, ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων, όπως είναι οι νέοι.
Το αποτέλεσμα και των δύο “γλωσσών”; Ακριβώς το ίδιο! Να καταστρέφεται με αργούς – αλλά επικίνδυνους – ρυθμούς η ελληνική γλώσσα και να δίνεται περισσότερη βάση στην αφομοίωση τέτοιων γλωσσών και στην διάδοσή τους. Φυσικά, αποτελούν και βασικές αιτίες της ελλιπούς γνώσης της ορθογραφίας, με τους νέους να κάνουν ολοένα και περισσότερα λάθη στον τρόπο γραφής τους.
- Autocorrect / Μονολεκτικές Απαντήσεις
Δύο σύγχρονες τάσεις, οι οποίες αν και δεν συγχέονται μεταξύ τους, έχουν παρόμοιες αρνητικές συνέπειες, είναι σίγουρα το autocorrect και οι μονολεκτικές απαντήσεις. Ως autocorrect, εννοούμε την λειτουργία αυτόματης πληκτρολόγησης λέξεων του κινητού τηλεφώνου, η οποία ενεργοποιείται όταν ξεκινάμε να γράφουμε διάφορα αρχικά λέξεων σε αυτό.
Από τη μία, το autocorrect μας διευκολύνει και μας εξοικονομεί χρόνο από άλλα πιο σημαντικά πράγματα, αλλά από την άλλη, μας βοηθά στο να τα βρίσκουμε όλα “έτοιμα”! Ο χρήστης την ώρα που θα γράψει μία λέξη και θα του εμφανιστεί αμέσως στις επιλογές, δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί την ορθογραφία της αλλά και το αν θα βγάλει νόημα σε αυτό που θέλει να γράψει.
Παράλληλα, όταν επικοινωνούμε μονολεκτικά και με βιασύνη, οδηγούμαστε στα ίδια λάθη και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε και να εκφραστούμε με τον σωστό τρόπο. Ο νους μας είναι να απαντήσουμε απλώς στο μήνυμα, χωρίς να ενδιαφερθούμε για τη σωστή γραφή και χρήση της ελληνικής γλώσσας. Social media, νέος τρόπος έκφρασης!
- Σπατάλη Ελεύθερου Χρόνου
Δεν υπάρχει πιο εύκολο από το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και την επικοινωνία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Μια συνήθεια που πλέον έχει μπει στις ζωές μας για τα καλά και έχει γίνει βασικό μέρος της είναι η σπατάλη του λιγοστού ελεύθερου χρόνου μας, στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο λόγος που το προτιμάμε είναι γιατί γνωρίζουμε, ότι δεν χρειάζεται να δυσκολευτούμε για να το κάνουμε, ούτε είναι αναγκαίο να σκεφτούμε ή να κουραστούμε. Είναι η εύκολη λύση και μας προσφέρει ικανοποίηση και ψυχαγωγία της στιγμής. Social media, νέος τρόπος έκφρασης!
Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη συνήθεια, δεν έχει να κάνει μόνο με τη σπατάλη του ελεύθερου χρόνου μας, αλλά και με τη μη σωστή αξιοποίησή του, που μακροπρόθεσμα επιφέρει κινδύνους και στον τρόπο που εκφραζόμαστε.
Θα λέγαμε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό την ανάγνωση βιβλίων, που βοηθούν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου μας, για αυτό και οι συνέπειες αφορούν και τον τρόπο που επικοινωνούμε.
Δείτε περισσότερα σχετικά με το Διαδίκτυο και την Τεχνολογία στο κανάλι μας στο YouTube: